Chcete vediet ktorá potravina Vám škodí? Zakúpte si testovaciu sadu!


Potravinová intolerancia

 

Kto by si mal spraviť test potravinovej
intolerancie?

Ak pozorujete na sebe niektorý z príznakov uvedených
v nasledujúcej otázke a už ste kvôli nim navštívili aj svojho
praktického lekára, ktorý však nedokázal presne podložiť, čo
by mohlo byť ich príčinou, potom by bolo skutočne vhodné, spraviť
si test potravinovej intolerancie.

 

Ktoré symptómy sprevádzajú potravinovú intoleranciu?

Potravinová intolerancia môže mať rôzne príznaky a môže ovplyvniť takmer každý orgán
v ľudskom tele. Pacienti sa často sťažujú na viaceré symptómy naraz, ako sú napr. črevné problémy sprevádzané bolesťami hlavy, či vyrážkami. Medzi bežné príznaky patria: úzkosť, strata pozornosti, zápcha, hnačka, bolesti hlavy, nespavosť, migrény, zadržiavanie vody, artritída, fibromyalgia, astma, nafukovanie brucha, chronická únava, depresie, gastritída, nadúvanie, svrbenie, problémy s hmotnosťou, hyperaktívnosť a zápalové ochorenie čreva.

 

Je tento test úplne alebo čiastočne hradený poisťovňou?

Nie je hradený žiadnou poisťovňou.

 

Aký je rozdiel medzi intoleranciu a alergiou?

Klasická alergia na potraviny ako napr. na orechy alebo morské plody je obyčajne charakterizovaná okamžitými a často silnými reakciami krátko po požití.

 

Čo sa považuje za „hraničné potraviny“?

Tieto potraviny sú mierne nad normálnymi hodnotami a v ideálnom prípade by bolo vhodné znížiť ich prísun v stravovaní na minimum. Preto odporúčame striedať tieto potraviny, a to -pokiaľ je to možné - každé 4 dni.

 

Je možné mať reakciu aj na potraviny, ktoré nepotvrdil test Food Detective?

Niektoré potraviny môžu spôsobiť vážne alergické reakcie vrátane tých, ktoré spôsobujú tvorbu protilátok nazývaných IgE. Tieto sa nedajú odhaliť žiadnym IgG testom. Existuje však aj veľa takých potravín, ktoré môžu vyvolať reakcie v tele aj bez toho, aby sa zapojil imunitný systém, pričom sa môžu objaviť symptómy podobné tým, ktoré sprevádzajú IgG reakcie. Napríklad amíny v čokoláde, syre alebo červenom víne môžu spôsobovať migrény; niektoré prísady do jedál ako napr. tartrazín spôsobujú vyrážky či astmu; glutaman sodný v čínskych jedlách spôsobujú potenie a závraty; alkaloidy v zemiakoch, paradajkách a paprike môžu mať vplyv na kĺby. Tieto sa len veľmi ťažko testujú; ak máte podozrenie, že by sa to mohlo týkať aj Vás, mali by ste sa im radšej vyhnúť.