Chcete vediet ktorá potravina Vám škodí? Zakúpte si testovaciu sadu!


 

Čo presne znamená potravinová intolerancia?

 

Zložitá cesta potravín, ktorá ovplyvňuje naše každodenné životy, je novo - objavujúcou sa oblasťou poznania. Diagnostikovať príčiny symptómov, ktoré sa zdajú byť mnoho krát ‘nevysvetliteľné’, je veľmi problematické. Ľudia trpiaci na potravinovú intoleranciu (neznášanlivosť) sa často pod vplyvom lekárov, ale aj médií, domnievajú, že ich stav je iba v ich ‘hlave’ resp. je potrebné liečiť fyzické prejavy ich stavu, nie ich príčinu.

 

Hoci potravinová intolerancia nie je priamo život ohrozujúca, jej vplyv by sa nemal nikdy podceňovať.
Postihnuté osoby majú sťaženú schopnosť viesť normálny zdravý život. Výskyt potravinovej
intolerancie je pomerne častý - odhaduje sa, že ňou trpí asi 45% obyvateľstva. Mnoho
ľudí má skúsenosť s viac ako jedným symptómom potravinovej intolerancie.
Príznaky bývajú často nejasné a základná príčina problému - potravina, nie je
vždy správne diagnostikovaná. Trpiaci sa často sťažujú na pocit nafukovania
a bývajú neustále unavení.

 

Potravinová intolerancia je v podstate neobvyklá reakcia Vášho tela na určité
potraviny, ktorá sa môže prejaviť niekoľkými spôsobmi. Niektorí ľudia môžu trpieť
na jeden z príznakov ako napr. neznesiteľné bolesti hlavy, zatiaľ čo iní trpia
nadúvaním, migrénou či kožné alebo respiračné ťažkosti. Uvedomenie si, že
potraviny sú katalyzátorom konkrétnych symptómov nie je jednoduché, pretože
na rozdiel od okamžitých príznakov potravinovej alergie, príznaky potravinovej
intolerancie sa často objavujú niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr.
V skutočnosti si mnohí ľudia trpiaci na potravinovú intoleranciu po stanovení
diagnózy a po odstránení ich problému v potravinách, uvedomujú, že boli vystavení
miernym príznakom potravinovej intolerancie po celý svoj život.

Alergia na potraviny ≠ potravinová intolerancia

 

Klasická alergia, ktorá sa prejaví pri styku s určitou potravinou (ako napr. na arašidy alebo morské plody), je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému.

 

Medzi príznaky potravinovej alergie patria vyrážky, kýchanie, podráždenie pokožky, opuchy, nádcha, únava, hnačka a zvracanie. Obvykle sa tieto príznaky objavia v priebehu niekoľkých minút po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou, i keď môžu sa oneskoriť aj o niekoľko hodín.

 

Potravinová alergia je pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná u približne 2,5% populácie. Medzi najčastejšie prípady patria potravinové alergie na arašidy, orechy (mandle a para orechy), vajcia, mlieko, ryby a kôrovce.

 

Pri styku s pôvodcom potravinovej alergie telo produkuje špecifické protilátky (IgE) na 'potlačenie' alergénov týchto potravín, a ak sa následne takéto jedlo skonzumuje, imunitný systém zareaguje uvoľnením histamínu a ďalších prirodzene vyskytujúcich sa chemických látok v tele. Alergické reakcie na potraviny sa môžu značne líšiť v ich závažnosti, pričom niektoré z nich môžu byť aj smrteľné.

Potravinová intolerancia a potravinová alergia v skratke

 

  Potravinová intolerancia   Alergia na potraviny  
 
  • Reakcie sú oneskorené a symptómy sa môžu objaviť za niekoľko dní.


     
  • Môžete byť intolerantný k viacerým potravinám v rovnakom čase.

     
  • Bežné sú početné symptómy, od migrény cez opuchy, únavu a všeobecný pocit nepohody.
 
  • Reakcie sa obyčajne objavujú rýchlo, maximálne do 2 hodín od styku s potravinou

     
  • Alergia na jedlo zahŕňa aj imunitný systém a je reakciou na špecifickú potravinu.

     
  • Symptómy: ťažkosti s dýchaním, vyrážky, opuchy, nádcha a anafylaktický šok. Tieto môžu potenciálne ohrozovať ľudský život.